Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
Meriant

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (PMT) is een vorm van therapie waarbij bewegen centraal staat; niet alleen praten, maar doen! Door te oefenen, spelletjes te doen en te bewegen, werkt u samen met de therapeut aan klachten en problemen die u ervaart.

Heeft u door ziekte of ouderdom psychische en/of lichamelijke problemen, die u beperken in uw dagelijkse leven? Dan kunt u hulp vragen van de psychomotorisch therapeut van Meriant.

De psychomotorisch therapeut kan helpen bij:

  • Het vergroten van uw zelfvertrouwen en het werken aan een positief zelfbeeld.
  • Verbeteren van uw stemming en het tegengaan van depressieve gevoelens.
  • Omgaan met lichaamssignalen, zoals moeheid en pijnklachten. En weten welke lichamelijke klachten sommige situaties oproepen.
  • Verminderen van angst, onrust, dwangmatig gedrag en boosheid.
  • Opkomen voor uw wensen en behoeften en uw eigen grenzen leren aangeven.
  • Omgaan met emoties en gevoelens.
  • Vertrouwen vergroten; in uzelf en anderen.
  • Accepteren van lichamelijke beperking(en).
  • Gevoelens van eenzaamheid.
  • Weer plezier kunnen ervaren.

 

De therapie
Tijdens de therapie leert u lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, begrijpen en problemen anders te benaderen. De psychomotorisch therapeut maakt gebruik van bewegingsgerichte oefeningen (sport en spel), die aansluiten bij uw mogelijkheden en/of lichaamsgerichte oefeningen, waarbij de lichaamservaring centraal staat, zoals ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Om psychomotorische therapie doelgericht in te zetten, is het van belang om eerst uw hulpvraag vast te stellen. Dat kan middels een kennismakingsgesprek, maar ook door middel van een aantal observatiesessies. Familieleden en het multidisciplinaire team van Meriant kunnen ook van toegevoegde waarde zijn bij dit proces. PMT kan kortdurend of voor langere tijd worden ingezet.

Scrollen

Lotte Potiek-Spitzen

Lotte Potiek_Bewegingsagoog.jpg
Functie: Psychomotorisch therapeut (PMT) en Sensorische Informatieverwerkings therapeut (SI)
Aandachtsgebieden: Ouderen en (probleem) gedrag Problemen met de prikkeelverwerking
Studie: Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie (CALO)

In 2011 ben ik afgestudeerd als psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog aan de CALO (Windesheim) in Zwolle. Na het behalen van mijn diploma ben ik in 2012 begonnen met werken als bewegingsagoog bij Meriant. Vanaf 2019 werk ik als psychomotorisch therapeut voor Meriant. Als psychomotorisch therapeut behandel ik cliënten met psychiatrische klachten of gedragsproblemen. Hierbij zet ik bewegen in als middel om aan uiteenlopende doelen te werken. Daarnaast probeer ik ook het systeem rondom de cliënt te betrekken bij de therapie. Naast het werken met cliënten zit ik in verschillende projectgroepen. In 2019 met ik begonnen met de opleiding tot SI-therapeut. Dit is een verdieping in het therapeuten vak dat zich bezighoud met de prikkelverwerking bij ouderen. Door het maken en analyseren van video opnames, het geven van teamtrainingen en het inzetten van interventies proberen we het welzijn van de cliënten te vergroten. De psychomotorisch therapeut werkt nauw samen met collega vaktherapeuten van muziek en drama.