Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
Meriant

StaBij-team

Met het StaBij-project biedt Meriant de mogelijkheid om in contact te komen of blijven met huisdieren: vrijwilligers komen samen met hun huisdier op bezoek om bewoners ‘bij te staan’.

Deze bezoeken geven de mensen energie, maken hen blij en brengen hen in beweging. Het is fantastisch om te zien wat een huisdier betekent voor een bewoner!

Veel bewoners krijgen nog niet (structureel) bezoek van een StaBij-team en zouden ook graag willen genieten van een huisdier. Helaas hebben we daar niet genoeg vrijwilligers voor. Daarom zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers die ook samen met hun huisdier een bezoek willen brengen aan een van onze bewoners.

Contact

Wil jij je aanmelden als StaBij-team of wil je meer informatie?

Neem dan contact op met projectleider Anke Klaaren via stabij@meriant.nl of 06 - 46 26 50 11.

Van kennismaking tot het eerste bezoek

Is het StaBij-project iets voor u en uw huisdier? Of kent u iemand die het leuk zou vinden om met zijn of haar huisdier een bezoek te brengen aan een oudere dame of heer?

Dan maken we graag kennis! Neem hiervoor vrijblijvend contact op met Anke Klaaren via stabij@meriant.nl of 06 - 46 26 50 11.

Van aanmelden tot selectie

Wanneer jij je aanmeldt als vrijwilliger wordt je uitgebreid geïnformeerd en maken we graag kennis met jou en je huisdier. Tijdens een gesprek met vrijwilligerscoördinator Debora Meester en een testdag wordt gekeken of jij en je huisdier geschikt zijn als StaBij-team.

Training

Als je geselecteerd bent als StaBij-team is het tijd voor de training! Trainingsinstituut Tinley verzorgt een training van drie dagen (theorie en praktijk) voor jou en je huisdier.

Matching en eerste bezoek

Wanneer de StaBij-training is afgerond is, wordt er zorgvuldig een match gemaakt met een bewoner. Dit gebeurt door de de coördinatoren van het Stabij-project en een StaBij-coach. 

Het is belangrijk dat de bewoner en het huisdier bij elkaar passen. De ene bewoner wil alleen knuffelen of kijken naar het dier, terwijl een andere bewoner behoefte heeft aan een kleine wandeling.

De StaBij-coach begeleidt de eerste periode van kennismaking tussen het StaBij-team en de bewoner en blijft later op de achtergrond aanwezig.

Reportage door Omrop Fryslân

Omrop Fryslân besteedde 31 mei 2017 aandacht aan het StaBij project in het programma Hjoed.

Scrollen

Missy & Titia 'Missy kan mensen echt betoveren'

Foto van poes Missy en baasje Titia

Ik wist direct dat het huisdierenproject iets voor Missy zou zijn. Missy weet wat haar ‘taak’ is bij de bezoekjes. Ik zie haar echt haar best doen om contact te maken met de bewoners. Ze vindt het prima dat iedereen haar komt bewonderen of aaien. Ik had, zeker toen ze jonger was, het gevoel dat alleen huiskat zijn onvoldoende uitdaging voor haar is.

Het allerleukste vind ik de bijzondere reactie die Missy bij mensen teweeg kan brengen. Ze kan hen echt betoveren, brengt een lach op de gezichten en laat hen haar zachtheid ervaren. Ze roept dierbare herinneringen op bij bewoners aan hun eigen huisdieren van vroeger. Bij Missy kunnen ze veilig hun emoties uiten. Die magische onbevangenheid en het vertrouwen waarmee ze iedereen tegemoet treedt, maakt haar denk ik bijzonder geschikt voor het StaBij-project.

Knuffelen
Missy en ik zijn, in de ruim vijf jaar dat we meedoen aan StaBij, al aan diverse bewoners gekoppeld geweest. Nu alweer een jaar aan twee dames. De ene mevrouw is dementerend en bedlegerig. Zij heeft daardoor beperkte mogelijkheden tot afleiding. Missy kan bij haar op bed liggen en heel dichtbij haar zijn. Daardoor komt er vaak echt even contact tot stand. De andere mevrouw is eveneens dementerend maar wel mobiel en heel spraakzaam. Ze is gek op katten en wil heel graag met Missy knuffelen. Daar gaat ze helemaal in op. Ze wordt heel vrolijk van een bezoekje van Missy en vindt het ook heel bijzonder dat Missy naar haar toe komt. Ze kan dan even haarzelf zijn.

Prince & Thera: 'Dieren kunnen het leven verrijken'

Foto van hond Prince en baasje Thera

Ik vind het doen van vrijwilligerswerk een belangrijke maatschappelijke waarde hebben. En dan is het dubbel fijn om op deze manier samen met mijn hond te werken.

Alles kan zonder druk of prestatie. Prince vindt de aandacht en het fysieke contact geweldig. Hij is niet eenkennig, houdt erg van aandacht en is rustig. Bovendien is hij zo groot dat hij voor iedereen fysiek bereikbaar is. Het StaBij-project past heel goed bij mij en mijn hond. Voor zowel de bewoner als voor mij zijn de bezoeken een kwaliteitsmoment. Dieren kunnen het leven van mensen verrijken en het is zo mooi om daar een steentje aan bij te dragen. Het contact tussen mens en dier kan mij nog regelmatig ontroeren.

Fysiek contact
Prince en ik gaan zo’n twee a drie keer per maand op bezoek bij twee dames in Anna Schotanus in Heerenveen. Beiden houden erg van dieren en stellen het rustige en fysieke contact met Prince op prijs. Een van de dames heeft weinig activiteiten en is erg doof. Met haar zitten we in de gezamenlijke huiskamer. Ze vindt het kijken naar de hond en het aaien fijn. Prince is rustig en groot en niet heel actief. Hij houdt erg van geaaid worden. Op de huiskamer zijn meerdere bewoners. Sommige anderen maken dan ook contact met hem.

De andere mevrouw is nog behoorlijk fit en mobiel. Zij vindt het fijn om samen met Prince te wandelen, hem te knuffelen en tegen hem te praten. We gaan naar haar eigen kamer, waar Prince een beetje rondscharrelt, bij mevrouw gaat liggen en contact maakt. Of we gaan buiten of in de gangen wandelen. Dat geeft mevrouw veel bekijks en het levert haar veel spontane aandacht op.

Daisy & Henriette: 'De bewoners genieten van Daisy'

Foto van hond Daisy en baasje Henriette

Daisy is dol op mensen, net als ik. Ze is een vrolijke hond die iedereen leuk vindt. Onze wekelijkse bezoekjes aan Berkenstede vindt ze super. Ze loopt de hele tijd te kwispelen. Ik zie dat de bewoners van haar genieten en ik geniet daar weer van.

Daisy en ik bezoeken de bewoners van ‘de Berkenkruin’ in Berkenstede elke woensdag. Al bijna twee jaar. Om 10 uur drink ik koffie in de huiskamer en Daisy gaat bij alle bewoners langs. Iedereen vindt het leuk. Het is zo fijn om er samen met mijn hond voor te zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.

Voldaan gevoel
Na de koffie gaat Daisy wandelen met Aard, een van de bewoners. Thuisgekomen krijgt ze nog wat brokjes van Aard en kletsen we nog wat. En hebben Daisy en ik nog zin, dan gaan we daarna nog naar ‘De Brink’ om even goeiedag te zeggen tegen een aantal oud-bewoners van ‘de Trefhoeke’. We gaan vervolgens met een heel voldaan gevoel weer naar huis.

Fleur & Wubbien: 'Bij mooi weer gaan we samen wandelen'

Foto van hond Fleur en baasje Wubbien

Fleur is een enthousiaste, lieve hond die open staat voor iedereen die haar aandacht geeft. En wanneer er zich iets bijzonders voordoet, is ze niet snel uit haar doen. Dat maakt haar een ideale hond voor StaBij. Zelf vindt Fleur de bezoekjes ook hartstikke leuk. Ze is dol op de aandacht, koekjes en wandelingen.

Fleur en ik zijn sinds 2012 samen ‘aan het werk’ als StaBij-team. Op dit moment bezoeken we elke vrijdagochtend een mevrouw die het fijn vindt om naar buiten te gaan. Bij mooi weer gaan we samen wandelen en als het regent drinken we koffie in het restaurant en doen we een spelletje met Fleur.

Gespreksstof
Het leek me altijd al leuk om iets samen met mijn hond te doen. Toen ik las dat Meriant vrijwilligers zocht voor het huisdierenproject leek het me meteen echt iets voor Fleur en mij. We doen samen iets leuks en maken een ander heel blij. Het geeft zoveel voldoening dat de bewoners het zo leuk vinden om door ons bezocht te worden. Een huisdier levert elke keer weer veel gespreksstof op.

Silke & Jannie: 'Silke geeft graag liefde'

Foto van hond Silke en baasje Jannie

Silke is helaas overleden. Haar baasje Jannie wil haar verhaal graag blijven delen, omdat Silke zo’n mooie rol in het leven van bewoners speelde.

Silke was een hele aanhankelijke hond, die graag werd geaaid. Vooral als mensen haar zelf naar zich toe lieten komen. We bezochten wekelijks twee dames, die beiden elke keer weer uitkeken naar een bezoekje van ‘hun vriendin’.

Silke was een sociale hond die graag liefde gaf. En ik draag graag mijn steentje bij aan het brengen van wat gezelligheid in het leven van ouderen. Om die reden waren we begonnen met StaBij. Na een intake en training waren we gekoppeld aan twee dames in woonzorgcentrum Wilgenstede in Wolvega. Dat klikte heel goed. Bij de ene mevrouw dronken we koffie en water met een koekje en kletsten we gezellig. Met de andere mevrouw gingen we op pad. We wandelden een stuk en dronken vervolgens koffie in het restaurant.

Vriendin
Wat ik zo leuk vond, is dat beide dames Silke ‘vriendin’ noemden. Dan hoorde ik een van hen zeggen dat haar vriendin weer langskomt en dat ze daar naar uitkijkt. Prachtig. Daar deden we het voor.