Meriant

Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk

Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk voor u verzameld. We hebben ons best gedaan om de vragen zo volledig mogelijk te beantwoorden. Wilt u aanvullende informatie ontvangen of zit uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Ik heb een leuke vacature gezien. Hoe kan ik solliciteren en wat is het vervolg?

Wanneer u een leuke vacature ziet, kunt u reageren door het digitale aanvraagformulier onder de betreffende vacature in te vullen. Deze komt dan per e-mail bij de vrijwilligerscoördinator terecht. Zij zal op korte termijn contact met u opnemen en een intakegesprek met u plannen. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact met de vrijwilligerscoördinator opnemen.

Ik ben uitgenodigd voor een intakegesprek. Wat gebeurt er daarna?

Tijdens het intakegesprek wordt besproken wat uw wensen zijn en welke mogelijkheden Meriant u kan bieden. Als het intakegesprek positief verloopt, gaat u - voor een proefperiode van vier weken - aan de slag op de afgesproken werkplek. Na deze proefperiode bekijkt u samen met uw contactpersoon of het vrijwilligerswerk naar wens verloopt.

Verzorgt Meriant ook cursussen voor vrijwilligers?

Meriant biedt jaarlijks themabijeenkomsten aan op het gebied van ouderenzorg.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor scholing.

Heeft Meriant ook werkervaringsplekken?

Een werkervaringsplaats is een tijdelijke arbeidsplaats, speciaal voor langdurig werklozen en herintreders, om hen in staat te stellen werkervaring op te doen of in stand te houden. Hiervoor gelden andere regels dan bij vrijwilligerswerk. Als u op zoek bent naar een werkervaringsplaats, kunt u contact opnemen met de afdeling Opleidingen van Meriant, via telefoonnummer: 0513 - 64 38 12.

Ik heb geen ervaring met ouderen. Is dat een probleem?

Dat u enthousiast en betrokken bent, is voor ons het belangrijkst. Als u (nog) geen ervaring heeft met ouderen, is dit uw kans om uw verborgen talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Kom ik als vrijwilliger in aanmerking voor een vrijwilligersvergoeding?

U ontvangt geen geldelijke beloning voor de verrichte werkzaamheden, maar vanzelfsprekend worden daadwerkelijk gemaakte (on)kosten wel vergoed, mits hier vooraf toestemming voor is gevraagd.

 

Worden mijn reiskosten vergoed als ik vrijwilligerswerk ga doen?

Worden mijn reiskosten vergoed als ik vrijwilligerswerk ga doen?
Vrijwilligers van Meriant kunnen gebruik maken van een reiskostenregeling. De vergoeding bedraagt  € 0,19 per kilometer, met een maximum (enkele) reisafstand van 30 kilometer.

 

Zijn vrijwilligers verzekerd?

Alle vrijwilligers van Meriant zijn verzekerd. Meriant sluit de volgende verzekeringen voor u af:

• werkgeversaansprakelijkheidsverzekering
• werkgeversaansprakelijkheidsverzekering verkeersdeelnemers (schadeverzekering inzittenden en ongevallenverzekering)
• aansprakelijkheidsverzekering die dekking geeft voor schade aan derden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden
 

Wat als ik het werk niet leuk vind?

Ook al proberen we van te voren goed in te schatten of het gekozen vrijwilligerswerk bij u past; het kan voorkomen dat u er tijdens de proefperiode achter komt dat de werkzaamheden niet aansluiten bij uw verwachtingen. Schroom dan niet om contact op te nemen met uw contactpersoon op de afdeling of met de vrijwilligerscoördinator. In gezamenlijk overleg kijken we of er een andere interessante functie voor u is of dat u liever wilt stoppen.

 

Een verklaring omtrent gedrag, hoe zit dat?

Omdat we werken met kwetsbare mensen, is het onze verantwoordelijkheid vrijwilligers en medewerkers zorgvuldig te kiezen. We vragen daarom alle vrijwilligers en medewerkers om een verklaring omtrent gedrag (VOG). Na registratie ontvangt u van Meriant een speciale aanvraagcode (of -formulier). De kosten zijn uiteraard voor onze rekening.

Hoe worden vrijwilligers bij Meriant gewaardeerd?

Om onze waardering voor uw inzet te uiten, zorgen we er allereerst voor dat u zich welkom voelt. Daarnaast organiseren we jaarlijks een vrijwilligersfeest en ontvangt u rond kerst een leuke attentie.

 

Wat moet ik doen om voor een maatschappelijke stage of voor studiepunten in aanmerking te komen?

Schrijf een mailtje naar de vrijwilligerscoördinator van Meriant met daarin de volgende gegevens:

  • Je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer
  • Op welke school je zit en hoe oud je bent
  • Hoeveel uur je in totaal stage moet lopen en op welke dagen en tijden je beschikbaar bent

De vrijwilligerscoördinator neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Contact: Debora Meester, e-mail: d.meester@meriant.nl