Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
Meriant

Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk

Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk voor u verzameld. We hebben ons best gedaan om de vragen zo volledig mogelijk te beantwoorden. Wilt u aanvullende informatie ontvangen of zit uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Ik heb een leuke vacature gezien. Hoe kan ik solliciteren en wat is het vervolg?

Wanneer je een leuke vacature ziet, kun je reageren door het digitale aanvraagformulier onder de betreffende vacature in te vullen. Deze komt dan per e-mail bij de vrijwilligerscoördinator terecht. Zij zal op korte termijn contact met je opnemen en een intakegesprek met je plannen. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact met de vrijwilligerscoördinator opnemen.

Ik ben uitgenodigd voor een intakegesprek. Wat gebeurt er daarna?

Tijdens het intakegesprek wordt besproken wat jouw wensen zijn en welke mogelijkheden Meriant je kan bieden. Als het intakegesprek positief verloopt, ga je - voor een proefperiode van vier weken - aan de slag op de afgesproken werkplek. Na deze proefperiode bekijk je samen met jouw contactpersoon of het vrijwilligerswerk naar wens verloopt.

Verzorgt Meriant ook cursussen voor vrijwilligers?

Meriant biedt jaarlijks themabijeenkomsten aan op het gebied van ouderenzorg.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor scholing.

Heeft Meriant ook werkervaringsplekken?

Een werkervaringsplaats is een tijdelijke arbeidsplaats, speciaal voor langdurig werklozen en herintreders, om hen in staat te stellen werkervaring op te doen of in stand te houden. Hiervoor gelden andere regels dan bij vrijwilligerswerk. Als je op zoek bent naar een werkervaringsplaats, kun je contact opnemen met de afdeling Opleidingen van Meriant, via telefoonnummer: 0513 - 64 38 12.

Ik heb geen ervaring met ouderen. Is dat een probleem?

Dat je enthousiast en betrokken bent, is voor ons het belangrijkst. Als je (nog) geen ervaring hebt met ouderen, is dit jouw kans om jouw verborgen talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Kom ik als vrijwilliger in aanmerking voor een vrijwilligersvergoeding?

Je ontvangt geen geldelijke beloning voor de verrichte werkzaamheden, maar vanzelfsprekend worden daadwerkelijk gemaakte (on)kosten wel vergoed, mits hier vooraf toestemming voor is gevraagd.

 

Worden mijn reiskosten vergoed als ik vrijwilligerswerk ga doen?

Vrijwilligers van Meriant kunnen gebruik maken van een reiskostenregeling. De vergoeding bedraagt  € 0,19 per kilometer, met een maximum (enkele) reisafstand van 30 kilometer.

 

Zijn vrijwilligers verzekerd?

Alle vrijwilligers van Meriant zijn verzekerd. Meriant sluit de volgende verzekeringen voor je af:

• werkgeversaansprakelijkheidsverzekering
• werkgeversaansprakelijkheidsverzekering verkeersdeelnemers (schadeverzekering inzittenden en ongevallenverzekering)
• aansprakelijkheidsverzekering die dekking geeft voor schade aan derden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden
 

Wat als ik het werk niet leuk vind?

Ook al proberen we van te voren goed in te schatten of het gekozen vrijwilligerswerk bij je past; het kan voorkomen dat je er tijdens de proefperiode achter komt dat de werkzaamheden niet aansluiten bij jouw verwachtingen. Schroom dan niet om contact op te nemen met jouw contactpersoon op de afdeling of met de vrijwilligerscoördinator. In gezamenlijk overleg kijken we of er een andere interessante functie voor je is of dat je liever wilt stoppen.

 

Een verklaring omtrent gedrag, hoe zit dat?

Omdat we werken met kwetsbare mensen, is het onze verantwoordelijkheid vrijwilligers en medewerkers zorgvuldig te kiezen. We vragen daarom alle vrijwilligers en medewerkers om een verklaring omtrent gedrag (VOG). Na registratie ontvang je van Meriant een speciale aanvraagcode (of -formulier). Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Hoe worden vrijwilligers bij Meriant gewaardeerd?

Om onze waardering voor jouw inzet te uiten, zorgen we er allereerst voor dat je je welkom voelt. Daarnaast organiseren we jaarlijks een vrijwilligersfeest en ontvang je rond kerst een leuke attentie.

 

Wat moet ik doen om voor een maatschappelijke stage of voor studiepunten in aanmerking te komen?

Schrijf een mailtje naar de vrijwilligerscoördinator van Meriant met daarin de volgende gegevens:

  • Je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer
  • Op welke school je zit en hoe oud je bent
  • Hoeveel uur je in totaal stage moet lopen en op welke dagen en tijden je beschikbaar bent

De vrijwilligerscoördinator neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Contact: Debora Meester, e-mail: d.meester@meriant.nl

Scrollen