Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
Meriant

Vrijwilligers

Wil jij graag iets betekenen voor ouderen? Dan ben je van harte welkom bij Meriant! Samen kijken we naar de mogelijkheden.

Het wordt vaak gezegd: vrijwilligers maken de zorg mooier en beter. En dat is ook zo, ook bij Meriant. Onze vrijwilligers, ruim 700 in totaal, brengen extra gezelligheid, aandacht en een activiteit om naar uit te kijken. Ze zorgen voor dat beetje éxtra dat de dag van onze bewoners bijzonder en compleet maakt.

Wij maken de zorg mooier, beter en gezelliger


 • Anneke_de_haan_2332.jpg

  Anneke: 'Het is altijd gezellig'

  Samen met een aantal vrijwilligers verzorg ik in LindeStede in Wolvega een creatief uurtje op de woensdagochtend. Dit doe ik al ruim 8 jaar.

  Lees meer

  Anneke: 'Het is altijd gezellig'

  Samen met een aantal vrijwilligers verzorg ik in LindeStede in Wolvega een creatief uurtje op de woensdagochtend. Dit doe ik al ruim 8 jaar.

  Eerst in een ruime opzet onder leiding van activiteitenbegeleiders en nu alweer een hele tijd in een kleinere opzet met alleen vrijwilligers.

  Schildersclubje
  Vorig jaar ben ik bij BerkenStede in Wolvega op de dinsdagochtend een schildersclubje begonnen. Dat vind ik echt geweldig. Ik heb een aantal vaste bewoners die trouw elke week komen, maar als iemand ons ziet zitten in de hal en ze hebben zin, mogen ze gerust aanschuiven om mee te schilderen. Alleen kijken en even gezellig een babbeltje maken is natuurlijk ook altijd prima.

  Gezellig
  Ik denk dat de meerwaarde van vrijwilligers is, dat we de mensen net dat stukje extra kunnen bieden, waar normaal gesproken maar weinig tijd voor is. Het is altijd gezellig, op woensdag draaien we er muziek bij. Dan wordt er spontaan meegezongen. Op beide locaties wordt er veel gelachen, maar er is ook ruimte voor een gesprekje. Heel vaak zien we weer kleine lichtjes flikkeren in de ogen van de bewoners en dat is heel fijn.

  Voldoening
  In eerste instantie ben ik bij Meriant binnengerold in een re-integratietraject. Helaas bleek het traject te zwaar vanwege mankementen aan mijn rug. Dat ik daarmee moest stoppen, vond ik erg jammer. Gelukkig kon ik wel een paar uur vrijwilligerswerk komen doen. Dat is alweer 9 jaar geleden. Het geeft mij voldoening om met dingen bezig te zijn die ik leuk vind, maar ik vind het nog veel leuker als ik andere mensen daarin kan meetrekken en hen een paar creatieve en gezellige uurtjes kan bezorgen. Zij blij, ik blij, het is een wisselwerking.

  Vrijwilligers
  We leven in een maatschappij waar we niet meer zonder vrijwilligers kunnen. Ook Meriant heeft ze nodig. Ik kan niet voor alle afdelingen van Meriant spreken, maar bij ons groepje ‘creatief’ kunnen we altijd mensen gebruiken, zodat we nog meer bewoners blij kunnen maken.

 • Rita van Dalfsen v2.jpg

  Rita: 'Het voelt als familie'

  Mijn vrijwilligerswerk is mijn passie. Ik heb iets met oudere mensen. Misschien omdat ik zelf nooit een echte opa of oma heb gehad of omdat mijn vader in het verpleeghuis niet de aandacht kreeg die hij nodig had.

  Lees meer

  Rita: 'Het voelt als familie'

  Mijn vrijwilligerswerk is mijn passie. Ik heb iets met oudere mensen. Misschien omdat ik zelf nooit een echte opa of oma heb gehad of omdat mijn vader in het verpleeghuis niet de aandacht kreeg die hij nodig had.

  Als de bewoners blij zijn, ben ik ook blij. Ik ga altijd met een heel voldaan gevoel naar huis toe.

  Familie
  Als vrijwilliger krijg je vertrouwen, je bouwt een relatie op met bewoners en hoort veel mooie verhalen over vroeger. Heel leerzaam. Het contact is persoonlijk en warm. Het voelt soms gewoon als familie.

  Aandacht
  Op De Wente in Heerenveen zorg ik voor gezelligheid op de woonkamer en voor persoonlijke aandacht voor de bewoner. We doen vaak een spelletje, ik help met brood smeren, maak smoothies, zet koffie en thee en we drinken samen gezellig koffie. Ook help ik bij de afwas en vul de voorraad aan van de koelkast en kasten.

  Praatje
  Op Coornhert State begeleid ik een groep bewoners met dementie elke week naar de soos voor een optreden. Ik breng hen en help met drinken inschenken en aandacht te geven. Als er geen optreden is, doen we gezellig een spelletje op de groep. Verder is er één keer in de vier weken een themabuffet op de woonkamer. Dan assisteer ik met tafel dekken en eten serveren en  ik maak natuurlijk gezellig een praatje. Bijvoorbeeld over actualiteiten uit het nieuws of we bespreken interessante dingen over vroeger.

  Respect
  Ik ben een open en spontaan  persoon en leg daardoor gemakkelijk contact. Ik voel emoties goed aan en krijg daardoor een heel persoonlijk contact met de mensen. Je moet hen behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden; met respect en zonder betutteling. Ik verplaats me altijd op ooghoogte zodat je veel beter contact kunt maken. Ook geef ik vaak een kleine aanraking of streling. Ieder mens heeft dat nodig op z'n tijd. 

  Klik
  Als vrijwilliger krijg je zoveel terug van mensen. Voor bewoners die weinig bezoek krijgen, kun je net dat stukje extra geven waar het personeel soms geen tijd voor heeft. Je krijgt een leuke klik met het personeel en kan elkaar aanvullen.

  Scrollen