Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
Meriant

Nieuw voorschakeltraject Meriant en Friesland College vangt tekorten in de zorg op

Afgelopen voorjaar ontwikkelden we samen met het Friesland College een voorschakeltraject voor woonleefassistenten. Een woonleefassistent zorgt voor een zinvolle invulling van de dag met activiteiten en persoonlijke aandacht. Het traject biedt woonleefassistenten de kans om door te groeien en kennis te maken met de medische kant van de zorg. Al 15 deelnemers, veelal zonder MBO niveau 2 diploma, hebben het traject succesvol doorlopen en zijn nu klaar voor de volgende stap: de BBL-opleiding Maatschappelijk Verzorgende-IG plus. Daarmee geven ze een antwoord op het tekort aan goed opgeleide Verzorgende-IG’ers. De trots en blijdschap straalt er vanaf bij de studenten.

De drempel om te leren verlagen
“Leren is best spannend als je 20 jaar niet naar school bent geweest”, geeft relatiemanager Krista Jansen van het Friesland College aan. “Veel mensen kijken vooral op tegen het maken van grote werkstukken. Maar ervaren bij dit voorschakeltraject dat er meer manieren zijn om te laten zien wat je hebt geleerd. Met foto’s en een video bijvoorbeeld. Hiermee verlagen wij de drempel om weer te gaan leren. Deze nieuwe manier van leren past heel goed bij de medewerkers. Zij zijn terecht trots op wat ze doen.“

Zelfverzekerder richting de vervolgopleiding
Woonleefassistent Stieven Sterrenberg is enthousiast: “Eerder werkte ik 12,5 jaar bij defensie. Door mijn ervaring als mantelzorger merkte ik hoeveel verschil je maakt in iemands leven met kleine zorgtaken. Daarom koos ik voor een carrièreswitch naar een baan die me meer voldoening geeft. En straks kan ik met mijn medische basiskennis en verpleegtechnische handelingen nóg meer betekenen voor de kwetsbare ouderen.” Woonleefassistent Nancy Bakker – De Jong moest wel even haar draai vinden: ”Leren en stage lopen, naast mijn werk en het gezinsleven is niet gemakkelijk. Het schoolleven was een soort cultuurschok en het leren kostte veel inzet. Maar door dit voortraject start ik nu zelfverzekerder de vervolgopleiding.”

Meteen aan de slag als leerling verzorgde-IG bij Meriant
In augustus starten de geslaagden in de nieuwe functie van leerling verzorgende-IG bij Meriant. De opgedane kennis tijdens de tweejarige vervolgopleiding, die na de zomer start, passen ze zo direct in de praktijk toe. 

Scrollen