Meriant

Coronacentrum Friesland bestaat één jaar

Op woensdag 24 maart is het Coronacentrum Friesland (in de volksmond COVID-huis Heerenveen) alweer één jaar geopend voor de zorg van Covid-19 patiënten uit de regio. De medewerkers bereiden zich momenteel voor op de derde golf, maar staan tegelijkertijd ook even stil bij het éénjarig bestaan. Dit werd onder meer gedaan met een smakelijke taart en met het hijsen van een speciale vlag door maker Dani Lalbiharie, wethouder Zoetendal en medewerkers van het COVID-huis.

Opsteker voor iedereen
De medewerkers van het COVID-huis kozen zelf de vlag van Dani uit. Bianca Rooks vertelt: "Ik zag de vlaggen in de krant en vond deze vlag een mooie opsteker voor mijn collega's die al een jaar lang hard werken. Het is natuurlijk een twijfelachtige eer dat we alweer een jaar open moeten zijn. Gelukkig gaan er ook vandaag weer mensen naar huis die genezen zijn."

Samen kunnen we corona verslaan
De trotse maker, Dani Lalbiharie, is 10 jaar oud en gaat naar de St. Jozefschool in Heerenveen. Hij wist al snel dat hij met zijn ontwerp samen een vuist tegen corona wilde maken. Omdat, naast corona, ook Black Lives Matter veel in het nieuws was afgelopen jaar wilde hij er juist bewust een veelkleurige vuist van maken. Want zegt hij: "All lives matter!" De gele coronazon staat voor het verdriet, omdat we niet bij elkaar kunnen zijn. Maar als we volhouden en samen een vuist maken, komt het allemaal goed volgens Dani. "Samen kunnen we corona verslaan. Hou vol!"

Ontwerpchallenge
Dani maakte het ontwerp van deze vlag voor een challenge van Ateliers Majeur. In de voorjaarsvakantie zijn alle kinderen, jongeren en kunstenaars uit de gemeente uitgedaagd om een vlag te ontwerpen die inwoners een lach op het gezicht zou bezorgen én hoopvol zou zijn in deze tijden. De jury koos de ontwerpen van zes kinderen en drie kunstenaars uit om op vlaggen te laten bedrukken. ​