Meriant

Bewoners Coornhert State krijgen eigen voordeur

Bewoners van woonzorgcentrum Coornhert State van Meriant in Heerenveen hebben een ‘eigen’ voordeur gekregen. De voordeur ziet er net zo uit als de eigen voordeur van vroeger. Met een sticker wordt de eigen voordeur nagemaakt. Mensen met geheugenproblemen vinden hun eigen woonruimte gemakkelijker terug. Bovendien zorgt de eigen voordeur voor een herinnering aan vroeger en draagt het bij aan het thuisgevoel van bewoners.

Herinneringen aan vroeger
Mensen met geheugenproblemen hebben vaak baat bij geheugensteuntjes, zoals een herinnering aan vroeger. De voordeur in het woonzorgcentrum, zoals die vroeger thuis ook was, wordt herkend. Dit biedt houvast en bewoners kunnen de eigen woonruimte gemakkelijker terug vinden. Ze hoeven minder vaak te vragen waar ze heen moeten of waar hun woonruimte is. Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde beleving of herinnering uit iemands leven of een plek waar iemand met plezier heeft gewoond. Bovendien levert het ook nog eens mooie gesprekken op. De bewoners zijn er heel erg blij mee. De eigen voordeuren zijn gemaakt door de firma Schokker Producties met behulp van stickers.

Waardigheid en trots
De zorgmedewerkers van afdeling de Roerdomp in Coornhert State bedachten een plan voor de voordeurstickers en dienden dit in. De voordeurstickers zijn mogelijk gemaakt vanuit Waardigheid en Trots. Ook in 2019 zijn in het kader van het plan Waardigheid en Trots extra middelen beschikbaar vanuit de overheid om de kwaliteit binnen verpleeg-en verzorgingshuizen te verbeteren.

Omrop Fryslân
Omrop Fryslân kwam ook een bezoekje brengen. Zij maakten live mee hoe een voordeursticker geplaatst werd en wat bewoners er van vonden. Dit brachten zij in beeld tijdens de uitzending van Hjoed op donderdag 2 mei. Het fragment is ook te bekijken via deze link.  

Op de radio is ook aandacht geweest voor het initiatief. Dit fragment is hier terug te luisteren, vanaf 42 minuten.