Meriant

Nieuwbouw Marijke Hiem officieel van start gegaan. Thuisgevoel en veiligheid centraal in nieuwbouw Marijke Hiem

De nieuwbouw van woonzorgcentrum Marijke Hiem van Meriant in Heerenveen is maandag 4 maart officieel van start gegaan. Een doek met daarop afgebeeld het oude Marijke Hiem werd omhoog gerold en maakte daardoor letterlijk plaats voor de nieuwbouw. In de nieuwbouw staan thuisgevoel en veiligheid centraal. Meriant zet daarmee een nieuwe stap in dementiezorg. In juni 2020 levert aannemer Aan de Stegge de nieuwbouw op.

Nieuwbouw

Het oude Marijke Hiem voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Meriant heeft daarom besloten over te gaan tot nieuwbouw op dezelfde locatie. Na een intensief voorbereidingstraject met cliëntenraad, bewoners, familie en collega’s is de nieuwbouw van Marijke Hiem nu officieel van start gegaan. Het nieuwe Marijke Hiem wordt gebouwd door aannemer Aan de Stegge uit Goor en wordt in juni 2020 opgeleverd. Bewoners van de woonzorgcentra Herema State en de Wente verhuizen dan naar Marijke Hiem.

Hofjesstructuur in nieuwe Marijke Hiem

In de ontwikkeling van het nieuwe Marijke Hiem is het uitgangspunt ‘hoe past het wonen bij u’. Centraal daarbij staat het creëren van een veilige situatie en mensen zo veel mogelijk een thuisgevoel geven. Het nieuwe Marijke Hiem wordt in een hofjesstructuur gebouwd. Er komen tien huiskamers met elk negen bewoners. De voordeuren van de woningen komen uit op de hofjes. De tuinen, paden, pleinen en hofjes geven bewoners de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en vooral veilig en zelfstandig te kunnen bewegen. Buurtbewoners zijn van harte welkom in de hofjes, het restaurant en andere voorzieningen, zoals een kapper. De indeling van de woningen lijkt op een reguliere woning met een entree, hal, gezamenlijke woonkamer met daaraan korte gangen met de appartementen van de bewoners. Daarnaast wordt er een nieuw restaurant gebouwd en behoudt deze zijn wijkfunctie. Dat zorgt voor gezelligheid en reuring.

Hoofdfoto: Meriant directeur Grietje van Buiten, wethouder Jelle Zoetendal, clusterhoofd Yvonne van der Hoff, lid cliëntenraad Johan Mintjes en een aantal bewoners drukten op een knop, waardoor het oude Marijke Hiem plaats maakte voor de nieuwbouw.

Foto’s: Lenus van der Broek