Meriant

‘Nieuwe Marijke Hiem wordt een aanwinst voor Heerenveen'

Met de sloop van het oude woonzorgcentrum aan de H. Hebbesstraat in Heerenveen heeft Meriant plaats gemaakt voor de nieuwbouw van Marijke Hiem. Hier worden negentig woonplekken gerealiseerd voor ouderen met een intensieve zorgbehoefte. Daarnaast heeft het complex een sociale wijkfunctie: er is volop ruimte voor gezellige activiteiten. Ook beschikt het nieuwe centrum over een aantal faciliteiten, zoals een kapper en fysiotherapeut. De cliëntenraad van Marijke Hiem is enthousiast over de plannen van Meriant.

Het nieuwe Marijke Hiem wordt een aanwinst voor Heerenveen, stelt de cliëntenraad. Voorzitter Johan Mintjes en bouwcommissielid Albert van der Berg zijn van meet af aan betrokken bij de nieuwbouwplannen. Mintjes: “Het behartigen van de woonwensen van bewoners is onze grootste zorg. Ze hebben veel goede ideeën voor hun nieuwe woonplek en daar wordt serieus naar geluisterd. Van Meriant krijgen we alle ruimte om mee te denken in de ontwikkeling. De bouwplannen liggen inmiddels op tafel en op dit moment zijn we samen de laatste details aan het invullen. De ontwerpen zien er veelbelovend uit.”

Hoog wooncomfort
Met het oog op de zwaardere zorgvraag speelt slimme technologie een belangrijke rol in het interieur van het nieuwe Marijke Hiem. Van der Berg: “Opvallend zijn de technische snufjes; het gebouw wordt van alle gemakken voorzien. De moderne voorzieningen maken een optimale woonzorg mogelijk. Tegelijkertijd wordt veel aandacht besteed aan een prettige, huiselijke sfeer. In tegenstelling tot het oude gebouw wordt dit complex licht en open met veel groen eromheen. De bewoners gaan er qua wooncomfort flink op vooruit.” Het nieuwe zorgcentrum zal straks bestaan uit tien woonblokken, omringd door hofjes, straatjes en pleintjes. Elk blok biedt plek aan negen bewoners. De bewoners hebben hun eigen studio en een gezamenlijke woonkamer en voortuin.

Tevreden bewoners
Aanvankelijk stond de oplevering van het nieuwe woonzorgcentrum gepland in de eerste helft van 2018. Mintjes: “Dat gaan we jammer genoeg niet meer halen. Alle betrokken partijen gaan zorgvuldig te werk en sommige zaken nemen meer tijd dan verwacht. Toch zijn we erg tevreden over het verloop. De verhuizing van de oud-bewoners naar zorgcentrum Herema State is soepel verlopen. Ze hebben het daar erg naar hun zin. In april hebben we met z’n allen afscheid genomen van het oude pand en kijken we reikhalzend uit naar de toekomst van Marijke Hiem. Over twee jaar staat hier een geweldig woonzorgcomplex waar ouderen met veel genoegen zullen wonen.”