Meriant

Muziektherapie

Muziek speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven en heeft voor velen een persoonlijke betekenis. Het laat zien wie we zijn en heeft de unieke eigenschap ons onmiddellijk in beweging te zetten. Denk aan meebewegen op de maat, dansen of tot tranen toe geroerd zijn. De muziektherapeut van Meriant maakt gebruik van die bijzondere eigenschap om klachten als somberheid, onrust of eenzaamheid te verminderen.

Wat kan de muziektherapeut voor u betekenen?

De muziektherapeut kan u helpen bij:

  • het verbeteren van uw stemming en het tegengaan van depressie
  • uiten van gevoelens
  • verbeteren van contact en communicatie
  • verminderen van angst, onrust, dwangmatig handelen of boosheid
  • omgaan met ziekte en verlies
  • verbeteren van spraak, bijvoorbeeld bij afasie
  • vasthouden van aandacht en concentratie
  • werken aan een positiever zelfbeeld
  • vinden van verbinding met uzelf of een ander, ook wanneer dementie dit bemoeilijkt.

Om muziek doelgericht in te zetten, is het van belang om eerst uw hulpvraag vast te stellen. Dat kan middels een kennismakingsgesprek en/of een aantal muzieksessies. Familieleden en het multidisciplinaire behandelteam van Meriant kunnen ook van toegevoegde waarde zijn bij dit proces. Muziektherapie is een onderdeel van het gehele behandelplan. Het kan kortdurend en voor langere tijd worden ingezet.

Voor iedereen
Muziektherapie is een vorm van behandeling, gebaseerd op het maken en beleven van muziek en klank; door actief muziek te maken (zingen, schrijven van een lied, bewegen op muziek, muziekinstrument bespelen, zintuigbeleving) óf door te luisteren naar muziek. De therapie vindt zowel in klein groepsverband (45 minuten) als individueel (30 minuten) plaats. De vorm is afhankelijk van uw hulpvraag.
U heeft geen muzikale vaardigheden of voorkennis nodig om deel te kunnen nemen.

Erika Van Dam

Erika van Dam_MuziektherapeuteV2.jpg
Functie: Muziektherapeut
Aandachtsgebieden: GGZ, Neurologie
Registratie: Kandidaat geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapeuten
Studie: Havo/Muziektherapie/Neurologische Muziektherapie/Docent Muziek

Mijn naam is Erika van Dam.  Als muziektherapeut werk ik drie dagen voor de dochterorganisaties Meriant en Talant van Zorggroep Alliade. Mijn studie tot muziektherapeut en docent muziek volgde ik aan het Conservatorium ArtEZ. In mijn vrije tijd ben ik naast het sporten, ook graag bezig met muziek. Ik volg zangles, speel al jaren dwarsfluit, geef zelf muziekles en treed op.

In mijn werk als muziektherapeut mag ik mijn passie voor muziek delen. Beroepsmatig bespeel ik dan ook verschillende muziekinstrumenten. Muziektherapie gaat daarbij verder dan samen gezellig en ontspannen muziek maken. Door muziek doelgericht in te zetten kan ik iets voor een ander betekenen. Dit gericht inzetten van muziek met het oog op behandelresultaat maakt mijn werk uitdagend.